21/2/10

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Μετά από αρκετό διάστημα αποχής από τις κινηματογραφικές αίθουσες ξανά έκανα χθες το ντεμπούτο μου για αυτήν την χρονιά με το Percy Jackson & The Olympians. Η πρώτη από μια σειρά ταινιών βασισμένη σε βιβλία, με πρωταγωνιστές νεαρά άτομα με ιδιαίτερες δυνάμεις, που θέλει να γίνει το επόμενο φαινόμενο Harry Potter. (Θυμάται το Νάρνια κανείς; χαχα!)

Ομολογώ πως δεν είχα ξανά ακούσει για τα βιβλία πριν την ταινία. Ούτε γενικά είχα ακούσει πολλά για την ταινία, εκτός από ένα τρέιλερ από μια ανάρτηση στο Facebook. Γενικά ήταν η απόφαση της στιγμής μια και οι επιλογές περιορίζονταν στον Percy, τον Sherlock Holmes και μια ταινία με χορό και τραγούδι(!)... Οπότε ως Έλλην το γένος επέμενα να δούμε τον Percy.

Η ταινία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αρχαία Ελληνική μυθολογία χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται πάρα πολύ αμερικάνική (όπως παράδειγμα με παρόμοιες περιπτώσεις με ήρωες της Marvel). Ως γνωστόν οι 12 θεοί ήταν λίγο πολύ αλανιάρηδες και δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα προφανώς σημαντικά θεϊκά τους καθήκοντα και έτσι που και που κατεβαίνουν στην γη για να π... εεμ ν αποκτήσουν τέκνα... Και εδώ ερχόμαστε στον Percy Jackson, τον γιο του θεού Ποσειδώνα (που παίζει στον ελεύθερό του χρόνο και ως guest star στο Grey's Anatomy) ο οποίος ζει (κλασικά) μια φυσιολογική ζωή ως που μια μέρα ανακαλύπτει πως κάτι τρέχει στα αρχαία Ελληνικά και βρίσκεται να κατηγορείται ως κλέφτης για τους χαμένους κεραυνούς (και αστροπελέκια;) του Δία. Η μεταφορά της αρχαίο-Ελληνικής μυθολογίας στην Αμερική του 20ου αιώνα είναι αρκετά πετυχημένη. Προσωπικά το μόνο που με πείραξε ήταν η κατασκήνωση για τους ημίθεους που έμοιαζε περισσότερο σαν να βγήκε από την σειρά «Ηρακλής» ή «Ζήνα».

Γενικά ως σύνολο η ταινία κυλά με γοργό ρυθμό μην αφήνοντας χρόνο για να βαρεθεί το κοινό αλλά και χωρίς να είναι ταυτόχρονα υπερβολικά φορτωμένη με σκηνές δράσης, ως είθισται στις χολιγουντιανές ταινίες. Χωρίς να είναι η απόλυτη ταινία της χρονιάς σίγουρα δεν θα απογοητεύσει όποιον επιλέξει να την δει. Έχοντας να προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα, από Ελληνική μυθολογία ως Lady Gaga και αναγνωρίσιμους ηθοποιούς: ο πρώην 007, Pierce Brosnan αρκετά πιο πλαδαρός τώρα που δεν υπηρετεί άλλο την αυτού μεγαλειότης, η Uma Thurman που αφού πετσόκοψε τον Bill και δεν είχε κάποιον άλλον να σφάξει της φύτρωσαν φίδια στα μαλλιά από το κακό της και η Περσεφόνη (Rosario Dawson) που ίσως δεν είναι γνωστή αλλά είναι πολύ γκομενάκι και η μοναδική που έχει 2-3 γραμμές Ελληνικούς διαλόγους στο σενάριο.

2 σχόλια:

  1. Μετα μεγάλης βεβαιώτητας, απόλαυσα πολύ περισσότερο το κείενο σου από το χαζο trailer της ταινίας.

    Απ'ότι κατάλαβα δεν σου φάνηκε μάπα, ούτε blockbuster, είδομεν σε ελλάχιστο χρόνο με το DVD SCR...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα το έβλεπα στο σινεμά αλλά σίγουρα θα το έβλεπα σε dvd. Γενικά δεν ήμουν και πολύ fan των Harry Poter και Narnia, ίσως γι' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή