17/5/13

Google maps & Θεσσαλονίκη

Το google maps έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια σε κάτι παραπάνω από απλώς χάρτες. Κατάλογος επιχειρήσεων, κριτικές, πληροφορίες κίνησης στους δρόμους, δίκτυα συγκοινωνίας, πανοραμικές φωτογραφίες, streetview κτλ είναι μερικές από τις υπηρεσίες που ενσωματώθηκαν στους χάρτες και παρέχουν στον χρήστη. Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες προσφέρονται πλήρως στις ΗΠΑ, τις περισσότερες δυτικές χώρες της Ευρώπης κτλ. Στην Ελλάδα όμως, λίγες από αυτές τις προσθήκες κυρίως στον τομέα των συγκοινωνιών είναι διαθέσιμες. Λογικό είναι να πει κανείς πως για τέτοιες υπηρεσίες χρειάζονται και οι ανάλογες υποδομές συγκοινωνίας κάτι που δεν ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά είχαμε πριν αρκετό καιρό στην Αθήνα ανακοίνωση πως ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την Google πρόσθεσαν τις πληροφορίες  στάσεων καθώς επίσης και την δυνατότητα δρομολόγησης από σημείο Α ως Β μέσω συγκοινωνίας.


Είχα την ελπίδα πως και ο ΟΑΣΘ θα προχωρούσε σε κάτι ανάλογο αλλά δεν διάβασα καμία σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, σήμερα ανακάλυψα τυχαία πως χωρίς καμιά ανακοίνωση κάτι παρόμοιο, χάρις του συμβουλίου αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), έχει γίνει σιωπηρά και στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα χρησιμοποιεί και τα δεδομένα τηλεματικής του ΟΑΣΘ προσφέροντας αντίθετα με την περίπτωση της Αθήνας και τις «ζωντανές» αναχωρήσεις των διάφορων γραμμών από τις στάσεις. 


Επιπλέον γίνεται δρομολόγηση από σημείο Α ως Β και με την χρήση συγκοινωνιών του δικτύου του ΟΑΣΘ πέραν του των δυνατοτήτων αυτοκινήτου και πεζή.


1 σχόλιο: